Luni-Vineri08:00 - 18:00
Adresă Piata Romana - Dorobanti, str. Ioan Voda Caragea, nr. 1, Corp C, etaj 3, Sector 1, Bucuresti.

Medicina Muncii | Tot ce trebuie să știi

September 15, 2020by Medicina Muncii
https://clevermed.ro/wp-content/uploads/2020/09/c0eeb3e9c318d6f6212caf2bbcc523cf5b716ca6.jpg

Ce este medicina muncii  și de ce ai nevoie de fișa pentru medicina muncii?

Fie că ești în situația în care ți-ai schimbat locul de muncă sau este pentru prima dată când te angajezi, fişa de medicina muncii (fişa de aptitudini) este dovada conform căreia tu ești apt pentru prestarea muncii.

Te întrebi ce este fişa de aptitudini? Ei bine, este un act care confirmă faptul că tu, ca viitor angajat nu ești împiedicat de anumite probleme de sănătate să prestezi munca pentru care ai fost angajat. Astfel, fişa de aptitudini se eliberează în urma unui control medical efectuat de către medicul specialist de medicina muncii din cadrul clinicii noastre.

Fişa de medicina muncii este necesară deoarece: orice contract de muncă semnat, în lipsa acesteia, este incomplet.

Pe fişa de aptitudini medicul specialist de medicina muncii, în urma investigaţiilor efectuate va specifica:

  • apt pentru muncă – în cazul în care persoana este sănătoasă și capabilă de muncă
  • apt condiționat – se menționează și o recomandare medicală pe care lucrătorul va trebui să o respecte
  • inapt temporat – din cauza unor probleme de sănătate, persoana ce a făcut analizele nu poate să lucreze pe postul solicitat până la următoarea evaluare
  • inapt – persoana evaluată este incapabilă să muncească din punct de vedere medical pe postul solicitat

Medicina muncii se realizează atât în cadrul companiilor angajatoare, cât și în cadrul clinicii noastre în vederea obținerii fișelor de aptitudini obligatorii în orice societate. Este necesară în momentul angajării, dar trebuie efectuată periodic în funcție de domeniul de activitate sau de starea de sănătate a persoanelor evaluate. Repetarea controlului medicinii muncii se poate face la la interval de 1-3 de luni, la 6 luni sau la 1 an. Cel mai frecvent se realizează la 1 an sau 6 luni, în cazul angajaților din sectorul alimentar.

Un medic de familie, de exemplu, va putea elibera doar o fișă cu istoricul medical și eventualul tratament pe care pacientul îl urmează, însă nu poate elibera o fişă de aptitudini pentru angajare.

Nu uita, pentru prestarea oricărei munci, fişa de medicina muncii este obligatorie, altfel, contractul de muncă va fi incomplet din cauza încălcării legii.

Ce analize se realizează în cadrul evaluării medicale de medicina muncii?

Analizele necesare pentru obținerea fişei de aptitudini sunt cele generale, iar în cazul unui post mai deosebit care necesită efort sau alte atribuţiuni se pot solicita diferite analize care să poată valida faptul că viitorul angajat este într-adevăr apt pentru activitatea respectiva.

Ei bine, în funcție de domeniul de activitate al salariatului se pot realiza, în sectorul medical sau în cadrul saloanelor de înfrumusețare teste pentru Hepatita B, C și HIV(SIDA), în timp ce pentru sectorul alimentar se realizează teste de coprocultură și coproparazitalogic. Teste specifice domeniului de activitate.

Dacă și tu te numeri printre persoanele ce urmează să fie evaluate pentru obținerea fişei de medicina muncii, asigură-te că ai candidat pe postul potrivit pentru a nu întâmpina probleme în ceea ce privește starea de sănătate în îndeplinirea sarcinilor muncii.

https://clevermed.ro/wp-content/uploads/2020/09/CleverMedLogoFinal-1.png
Contact

Adresa: Piata Romana – Dorobanti, str. Ioan Voda Caragea, nr. 1, Corp C, etaj 3, Sector 1, Bucuresti.

Program

bt_bb_section_top_section_coverage_image
Call Now Button
× Scrie-ne pe WhatsApp