Luni-Vineri08:00 - 18:00
Adresă Piata Romana - Dorobanti, str. Ioan Voda Caragea, nr. 1, Corp C, etaj 3, Sector 1, Bucuresti.

Despre amenzile ITM în medicina muncii

September 15, 2020by Medicina Muncii
https://clevermed.ro/wp-content/uploads/2020/09/amenzi-itm-articol-3b0qtkuvkodbhall0v3ls0.jpg

Inspecția muncii este un organ de specialitate al administrației publice centrale în subordinea Ministerului Muncii și Protecției Sociale. Acesta îndeplinește funcția de autoritate de stat, prin care asigură exercitarea controlului în domeniile relațiilor de muncă, securității și sănătății de muncă.

Inspecția Muncii are drept scop principal asigurarea protecției sociale a muncii, în baza Constituției României și intervine în cazul în care sunt sesizate situații ce pun în pericol siguranța persoanelor integrate în câmpul muncii.
Amenzile acordate de către inspectorii ITM ce fac referire la munca nedeclarată se pot plăti în termen de 15 zile de la încheierea procesului-verbal de contravenție sau de la comunicarea lui pentru a achita jumătate din suma. În cazul în care este depășit acest termen chiar și aceste amenzi trebuie plătite integral.

Companiile ce funcționează fără autorizație de funcționare din punct de vedere al securității și sănătății în muncă sau cele ce nu aplică recomandările dispuse de inspectorii de muncă cu ocazia vizitelor de control, sau mai rau, ce nu oferă echipamente individuale de protecție angajaților riscă amenzi între 5.000 și 10.000 de lei.

De asemenea, companiile ce nu realizează evaluarea riscurilor împreună cu un medic de medicina muncii în ceea ce privește securitatea și sănătatea în muncă, acelea ce nu iau decizii asupra măsurilor de protecție sub recomandarea unui medic specialist în medicina muncii care trebuie luate și echipament de protecție pentru angajați, dar și cele ce nu își informează viitorii angajați cu privire la riscurile la care pot fi supuși, dar și a măsurilor de prevenție ce sunt luate pentru protejarea sănătății lor pot primi amenzi cuprinse între 4.000 și 8.000 de lei.

Și nu în cele din urmă, companiile ce își obligă angajații să contribuie financiar pentru securitatea, sănătatea și igienei la muncă, cele ce nu își informează angajații despre riscurile și măsurile de prevenție luate alături de un medic de la medicina muncii atunci când vine vorba de punerea în pericol a sănătății angajatului, dar și cele ce nu oferă echipament de protecție nou în cazul în care cel vechi și-a pierdut din calitățile de protecție riscă amenzi cuprinse între 3.500 și 7.000 de lei.

Amenzile au rolul de a atrage atenția companiilor cât de importantă este siguranța angajatului, iar nerespectarea regululor atrage după sine și repercursiuni ce pot costa viața unui om sau punerea lui în pericol, motiv pentru care aceste amenzi sunt doar o măsură de prevenție. Medicul de medicina muncii are un rol important în ceea ce privește deciziile de siguranță ale angajaților, motiv pentru care acesta trebuie implicat active în activitățile decizionale ale companiei.

 

https://clevermed.ro/wp-content/uploads/2020/09/CleverMedLogoFinal-1.png
Contact

Adresa: Piata Romana – Dorobanti, str. Ioan Voda Caragea, nr. 1, Corp C, etaj 3, Sector 1, Bucuresti.

Program

bt_bb_section_top_section_coverage_image
Call Now Button
× Scrie-ne pe WhatsApp