Luni-Vineri08:00 - 18:00
Adresă Piata Romana - Dorobanti, str. Ioan Voda Caragea, nr. 1, Corp C, etaj 3, Sector 1, Bucuresti.

Ce este medicina muncii și de ce ai nevoie de fișa pentru medicina muncii?

Fie că ești în situația în care ți-ai schimbat locul de muncă sau este pentru prima dată când te angajezi, fişa de medicina muncii (fişa de aptitudini) este dovada conform căreia tu ești apt pentru prestarea muncii.

Te întrebi ce este fişa de aptitudini? Ei bine, este un act care confirmă faptul că tu, ca viitor angajat nu ești împiedicat de anumite probleme de sănătate să prestezi munca pentru care ai fost angajat. Astfel, fişa de aptitudini se eliberează în urma unui control medical efectuat de către medicul specialist de medicina muncii din cadrul clinicii noastre.

Fişa de medicina muncii este necesară deoarece: orice contract de muncă semnat, în lipsa acesteia, este incomplet.

Pe fişa de aptitudini medicul specialist de medicina muncii, în urma investigaţiilor efectuate va specifica:

  • apt pentru muncă – în cazul în care persoana este sănătoasă și capabilă de muncă
  • apt condiționat – se menționează și o recomandare medicală pe care lucrătorul va trebui să o respecte
  • inapt temporat – din cauza unor probleme de sănătate, persoana ce a făcut analizele nu poate să lucreze pe postul solicitat până la următoarea evaluare
  • inapt – persoana evaluată este incapabilă să muncească din punct de vedere medical pe postul solicitat

Medicina muncii se realizează atât în cadrul companiilor angajatoare, cât și în cadrul clinicii noastre în vederea obținerii fișelor de aptitudini obligatorii în orice societate. Este necesară în momentul angajării, dar trebuie efectuată periodic în funcție de domeniul de activitate sau de starea de sănătate a persoanelor evaluate. Repetarea controlului medicinii muncii se poate face la la interval de 1-3 de luni, la 6 luni sau la 1 an. Cel mai frecvent se realizează la 1 an sau 6 luni, în cazul angajaților din sectorul alimentar.

Un medic de familie, de exemplu, va putea elibera doar o fișă cu istoricul medical și eventualul tratament pe care pacientul îl urmează, însă nu poate elibera o fişă de aptitudini pentru angajare.

Nu uita, pentru prestarea oricărei munci, fişa de medicina muncii este obligatorie, altfel, contractul de muncă va fi incomplet din cauza încălcării legii.

Ce analize se realizează în cadrul evaluării medicale de medicina muncii?

Analizele necesare pentru obținerea fişei de aptitudini sunt cele generale, iar în cazul unui post mai deosebit care necesită efort sau alte atribuţiuni se pot solicita diferite analize care să poată valida faptul că viitorul angajat este într-adevăr apt pentru activitatea respectiva.

Ei bine, în funcție de domeniul de activitate al salariatului se pot realiza, în sectorul medical sau în cadrul saloanelor de înfrumusețare teste pentru Hepatita B, C și HIV(SIDA), în timp ce pentru sectorul alimentar se realizează teste de coprocultură și coproparazitalogic. Teste specifice domeniului de activitate.

Dacă și tu te numeri printre persoanele ce urmează să fie evaluate pentru obținerea fişei de medicina muncii, asigură-te că ai candidat pe postul potrivit pentru a nu întâmpina probleme în ceea ce privește starea de sănătate în îndeplinirea sarcinilor muncii.

Preţuri medicina muncii

În ceea ce privește costurile, acestea pot varia între 50 și 130 de lei în funcție de meseria pe care o practică persoana evaluată și de testele efectuate. Iar durata investigațiilor medicale este ăn medie de 15-20 de minute.

Pentru mai multe informații sau programări nu ezita să ne contactezi la office@clevermed.ro unde îți vom răspunde în cel mai scurt timp posibil.

Întrebări frecvente
Ce este medicina muncii?

Medicina muncii este o specializare medicala prin care se evalueaza starea de sanatate a angajatilor in vederea stabilirii aptitudinii in munca.

Cine face medicina muncii?

Este realizata de catre medici specialisti in medicina muncii, ce pot elibera fisele de aptitudini; acestea sunt obligatorii pentru toti angajatii indiferent de functia pe care o ocupa.

Unde fac medicina muncii?

Aceste servicii se pot realiza in cadrul clinicilor private sau de  stat, cat si in cadrul companiilor ce solicita acest serviciu.

Când ne trebuie medicina muncii?

Medicina muncii este necesara la angajare cat si periodic, in functie de domeniul de activitate sau de starea de satanate a pacientilor; aceasta poate fi la: 1 luna – 3 luni, 6 luni sau 12 luni. Cel mai uzual aceasta se realizeaza la  12 luni sau 6 luni in cazul sectorului alimentar.

Ce analize se fac la medicina muncii?

In cadrul evaluarii medicale de medicina muncii, in functie de domeniul in care salariatul isi desfasoara activitatea, sunt necesare urmatoarele analize: sector alimentar – coprocultura si coproparazitologic, iar in sectorul medical si in cadrul saloanelor de infrumusetare – Hepatita B, C si HIV (SIDA)

Cat costa medicina muncii?

In functie de meseria pe care o ocupa salariatul costul poate varia intre 50 RON si 130 RON.

Cat dureaza medicina muncii?

Durata investigatiilor medicale este de 15-20 minute, in functie de meseria ocupata.

Amenda medicina muncii?

In cadrul controalelor din partea ITM, DSP, DSV, conform HG 857/2011, amenzile pot fi intre 5000 si 10.000 RON.

Documente necesare medicina muncii?

Pentru a se putea efectua controlul medical sunt necesare urmatoarele documente: carte de identitate, FIFRP – Fisa de Identificare a Factorilor de Risc Profesional si Fisa de Solicitare a Examenului de Medicina muncii.

https://clevermed.ro/wp-content/uploads/2020/09/CleverMedLogoFinal-1.png
Contact

Adresa: Piata Romana – Dorobanti, str. Ioan Voda Caragea, nr. 1, Corp C, etaj 3, Sector 1, Bucuresti.

Program

bt_bb_section_top_section_coverage_image
Call Now Button
× Scrie-ne pe WhatsApp